вівторок, 21 лютого 2017 р.

Україна понад усе
Небо синє, пшениця у полі...

Раптом залпи — і в полум’ї все. Та ні кроку назад, бо назавжди Україна понад усе! Не зламати мужніх героїв. Захистить нас надійне плече Тих, хто нині в бою і для кого Україна понад усе! Хто з війною прийшов, той загине. Ну а хто непомітно втече, Буде знати: для всіх українців Україна понад усе!




      Такими словами розпочинався відкритий виховний захід у Пожарківській ЗОШ І-ІІ ступеня, що відбувся 20 лютого 2017 року. Саме в цей день виповнюється третя річниця від найтрагічнішого дня Революції Гідності, яка підняла українців із колін, – розстрілу більше сотні активістів Майдану. На самім початку революційних подій, коли нікому і в голову не могло прийти, чим усе обернеться, слова «Слава Україні! Героям Слава!» видавалися простим вітанням. Звісно, для частини протестувальників гасло мало важливий сенс, але для більшості було лише словами, котрими розпочинали свою промову численні оратори зі сцени Майдану. Для частини ж населення і поготів всі ці гасла й вітання, в їх серйозному варіанті, асоціювалися із націоналізмом та чимось неприємно-ворожим. Вони не розуміли, про яких таких героїв йдеться, якій нації слава? Інші ж на місці героїв бачили: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесю Українку, Степана Бандеру, Романа Шухевича та упівців, тих, хто першим вийшов на Майдан, а дехто – волонтерів. У кожного був свій варіант. Із розвитком подій в центрі столиці з’являлися все нові і нові претенденти на те, щоби стати тими героями, котрим, власне, слава. Минуло три роки від початку протестів і уже, мабуть, ні в кого немає сумнівів, хто ці герої. Небесна Сотня. Ті, хто віддали життя за кожного з нас. З цими смертями «Слава Україні! Героям Слава!» перестало бути просто вітанням. Це і віддання шани найкращим, котрі в найважливіший момент не злякалися і пожертвували собою заради кращого життя усіх в цій країні, а також і засвідчення справжнього подвигу.
            Учні нашої школи разом з педагогічним колективом підготували різноманітні заходи з нагоди вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні. Було проведено лінійку-реквієм до вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні. Учні активно долучилися до створення виставки малюнків «Герої не вмирають – Небесна Сотня» та  випустили  стіннівки «Пам’ятаємо Героїв Небесної Сотні». А також класні керівники та класоводи провели бесіди про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися у листопаді 2013 року – лютому 2014 року, та про їх учасників. Учні 7-8 класів на чолі з класними керівниками підготували виховний захід, який мав символічну назву «Україна понад усе!». Нагадали про перебіг тих страшних подій перегляд відповідних кінофільмів, а саме - кінофільми про Героїв Небесної Сотні, «Життя кіборгів 95».






          Ці люди – справжні герої. Вони загинули як герої і проводжають їх як героїв. В кожному районі, кожному місті й селі зупиняються процесії, що везуть домовини з тілами загиблих, і місцеві люди, навіть серед пізньої ночі, зі свічками в руках, в дощ і холод, зі слізьми на очах віддають останню шану героям.
      Але герої не вмирають! Вони завше будуть в наших серцях. Схиляємо голови перед пам’яттю героїв, які віддали життя в ім’я України, й завжди будемо вірні їх справі й гідні їхнього подвигу!
Слава Україні!
Героям Слава!
Слава Небесній Сотні!

Немає коментарів:

Дописати коментар