неділю, 23 січня 2022 р.

День Соборності України - 103 річниця

   22 січня 2022 року ми на державному рівні відзначили 103 річницю проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки — однієї з ключових подій Української революції 1917–1921 років.

День соборності України — одне із знакових свят українського державотворення після Дня незалежності України. Перше відзначення свята Соборності на державному рівні було 22 січня 1939 року в Карпатській Україні. Тоді цією подією нагадали про волю українців, висловлену 21.01.1919 на з’їзді Всенародних зборів у м. Хуст — про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею в Києві. Та відбулася 30 000 демонстрація українців, які прибули до столиці Карпатської України. Конкретно цей День соборності України встановлено 1999 року Указом Президента напередодні 80-ї річниці проголошення Акта Злуки.

Незалежну Українську Народну Республіку проголошено 22 січня 1918 року в умовах зовнішньої військової агресії бій біля залізничної станції «Крути» 29 січня 1918 року — подвиг юних добровольців, які стримали наступ більшовиків на Київ, що тоді показало те, що державність без сильної армії неможлива.

Слід знати, що 22 січня в українському історичному календарі містить дві важливі події, це у проголошення 1918 році — незалежності УНР (IV Універсал Української Центральної Ради) та у 1919 році — об’єднання УНР і ЗУНР в одну суверенну державу (Універсал Директорії УНР).

В час розпаду Австро - Угорщини 01.11.1918 постала Західно - Українська Народна Республіка. 01.12.1918 у м. Фастів було підписано «попередній» договір між УНР і ЗУНР про злуку двох республік. 03.01.1919 Українська національна рада ЗУНР у Станіславові (нині Івано-Франківськ) прийняла ухвалу про об’єднання двох частин України в одну державу.

 22.01.1919 на Софійському майдані у Києві було проголошено Акт злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. ЗУНР отримала назву «Західна область Української Народної Республіки» з територіальною автономією та тризубом замість лева.

В «Універсалі соборності» йшлося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка»

Для наших школярів у класах були проведені тематичні уроки національно-патріотичного спрямування: «Єднання заради Незалежності», «Соборна мати Україна - одна на всіх, як оберіг», а також вікторина «Як я знаю Україну?». 

А 21 січня під час тематичного свята(заходу) до Дня Соборності України, діти згадали важливий момент історичного минулого - День злуки ЗУНР та УНР в одну державу та нинішню боротьбу проти російської агресії, як віхи єдиного процесу боротьби за незалежність України. Вчитель історії та правознавства здійснив  історичний лікбез в історію цього свята.

Шкільною бібліотекою була організована тематична виставка літератури «Тільки в єдності наша сила». Також учні створили символічне серце та провели акцію флеш-моб "долоньки", приурочену до Дня Соборності. А щоб підкреслити  значення  свята, одягнулися  у вишивані сорочки. 













Немає коментарів:

Дописати коментар